Fire lys – mest allikevel for fred

383600_aviser_none

Da er det siste adventsøndagen for i år. Og neste søndag er jula godt igang og vi er antakelig forspiste og blakke og trette. Og så er vi snart i gang med nytt år og nye sjanser. Nye sjanser, ja det har vi virkelig i dette gode landet vårt. Vi har så mange muligheter og vi kan si i fra om rett og urett. Har sittet som jeg vanligvis gjør på en søndag morgen å lest aviser. Ser en artikkel om store demonstrasjoner utenfor nasjonalforsamlingen i Polen. Polen er liksom et land jeg har fått et forhold til. Jeg har flotte Agnes og Arek som mine venner og kollega. Vi har arrangert turer noen år nå til byer i Polen og blitt litt kjent med landet fra innsida. Sist vi var der i høst hadde vi noen oppvakte studenter som guider og vi fikk deres syn på den politiske utvikling i  landet sitt. Det var en ytterliggående høyrestyrt regjering som var kommet til makten. Og de ville innskrenke de fleste lover som ga folk frihet. For eksempel fengselstraff for å ta abort selv om det var forårsaket av en voldtekt. I artikkelen i dag omhandler det journalisters rett til innsyn og tilstedeværelse i nasjonalforsamlingen. Dette føyer seg inn i rekken av angrep på demokratiet. Så man skal neimen ikke reise langt unna for å se på en foruroligende utvikling.

http://www.vg.no/nyheter/utenriks/polen/rasende-demonstranter-blokkerte-det-polske-parlamentet/a/23876023/

Så leste jeg en godt skrevet artikkel av Gisle Roksund om «Mannen fra Nasaret». Den er absolutt verdt å lese. Artikkelen handler absolutt ikke om religionen, men er til ettertanke i disse førjulstider.

2026861620

http://www.varden.no/meninger/leserbrev/mannen-fra-nasaret-1.1605978

Ellers så er søndag en bra dag. Jeg våknet grytidlig i dag, nesten natta føltes det som. Det ble litt kaffe og julekake i senga med aviser og magasiner. Så ble det en liten napp igjen før jeg stod opp til frokost. Det brenner i peisen. Litt må gjøres i heimen i dag også. Ellers så får jeg besøk av barnebarnet med kjæreste til lunsj før de returnerer til Oslo. Og Dina kommer hjem etter en fin helg på fjellet. Og den lille lodotten av an guttehund kommer til å bli i ekstase når han får hundeselskap igjen. Det blir hyggelig og så er rotet og maset igang igjen. Men slik liker nå jeg det da.

Jeg skal begynne å pakke julekofferten i dag. Kjoler, sko, pynt og stas må med til julefeiringa. Og pakkene må samles og fordeles til de riktige husene. Skal jobbe denne uka også og dra rett avsted i slutten av uka. Så det meste bør gjøres i dag. Og så blir det vel en luftetur med piggsko på tenker jeg.

glaskasse-adventsstage

Og så deler jeg siste verset av Inger Hagerups adventsdikt, som er så aktuelt i dag også:

Vi tenner fire lys i kveld og lar dem brenne ned

For lengsel, glede, håp og fred, men mest allikevel for fred

på denne lille jord, hvor menneskene bor

 

Det blir aldri uaktuelt ser det ut til. La oss håpe på fred.

Og god søndag til dere.

 

 

 

 

Advertisements

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s