Sakte lørdag

img_3779
Lørdag morgen fra min terrasse

Ja da er lutefisk fortært sammen med øl og dram, hyggelige diskusjoner om blant annet  Theres Johaug skal frifinnes, om den nye hovedveien til Vestlandet skal gå gjennom Seljord,mimring om gamle dager (vi er jo ingen ungdommer lenger og gamle dager er 60-70 tallet for oss) og mye, mye mer. Noen er mer engasjerte enn andre og det blir ganske artig rundt bordet. Vertinna som er den perfekte vertinne, vartet opp i et nydelig festpyntet hjem og tok imot oss med deilig julegløgg og sirupsnipper. Noen av oss sees ikke så ofte så det er koselig å treffes.

Spisebordet stod ferdig dekket og ventet på oss. Og forretten var gravet reinsdyrkjøtt med nydelig hjemmebakt flatbrød (det tynneste jeg har sett) og tyttebærrømme. Jeg synes det var ufint å dra opp mobilen for fotografering, så dere kan dessverre ikke se hvor godt det smakte. Nydelig lutefisk med alt av tilbehør. Alle råvarer var av ypperste kvalitet og kokka likeså. Det ble to runder med lutefisk. Selvsagt ble det utvekslet oppskrifter. Reinsdyrfileten hadde vertinna gravet selv. Med en liten smak av whisky i oppskriften. Og så ble det selvplukka molter i moltekremen med de tynneste kromkaker du kan tenke deg. Nydelig. Så takk for et nydelig måltid.

Og så en taxi hjem i en stille vinternatt i Seljord sentrum. Hjemme ventet mine firbente venner i ellevill gledesrus. Dennis formelig spytter ut noe som kan se ut som «Jøss, er du ikke dau. Trodde aldri du skulle komme hjem jeg!»img_3433

En liten luftetur ut i vinternatta og så er det senga. Det kjennes at man er litt nattevåk etter et slikt etegilde. Og uka har vært travel. Så det finnes ingen planer for helga annet enn aviser, strikketøy og egentid.

Nå brenner det på peisen, kaffe i koppen, bikkjer i sofaen og radioen på P1. Og der durer Nitimen med bla Claus Wise. En av få programledere jeg kan utstå å høre på. De fleste av programlederene i dette klassiske programmet har mest lyst til  å prate tull og å snakke om seg selv. Så ikke ofte jeg orker høre på.

Som jeg skrev tidligere i uken har vi hatt det iskaldt på jobben denne uka og det kjennes på kroppen. Tett i brystet og forkjøla. Det er enda en grunn til gå sakte helg.

Jeg så og hørte i går kveld at damer av min genereasjon er ferdig eller i god gang med julebakst, ølbrygging, flatbrødbaking og planlegging. Jeg har ikke begynt, og ikke skal det bakes og ikke skal det brygges. Vi spiser mye god mat sammen i juledagene, men det er liten interesse for småkaker og slikt. Så det trenger jeg ikke tenke på.

På radioen diskuteres det julegaver til voksne barn eller ikke. Du verden så fint det var om man kunne kutte ut pakker. Det er en slik overflod at men ikke vet sikkert hva man trenger og hva andre trenger. Det kan ofte kjennes rart å kjøpe ting men ikke vet om er ønsket. Jeg får i grunnen ønskelister av mine barn/barnebarn. Så jeg holder meg vel til det. Men det kan je være rart å gi bort ting mottaker vet hva er. Men, men. Jeg er ikke så god på impulskontroll og kjenner allerede nå at kanskje skal jeg få kjøpt inn disse julegavene i dag. Så da blir det kanskje ikke så sakte lørdag likevel. Ja, ja jeg får se. Den som bor alene kan jo gjøre akkurat som en vil. Vi tar det på sparket her i huset.

Ellers så har vi et prosjekt på Strikkekaféen vår. Det er Seljord Folkehøgskule som har en vennskapsby i Nepal. Denne byen var et av stedene som ble rammet ev det forferdelig jordskjelvet for et år eller to siden. Elever og lærere ved skolen har samlet inn mye penger til hjelp der nede. Og de reiser ned dit hver vår. Så også i 2017. I april reiser de og da skal de ha med seg 200 strikke/heklebamser. Og da kaster vi oss på prosjektet. Så jeg er igang med bamser i ulike varianter. Må se etter flere oppskrifter. Men det er kjempemoro å strikke små bamser. Og så er det så fint å tenke på når du sitter med arbeidet i fanget at kanskje kan det være til stor glede for et lite menneske langt borte. Det er også litt å tenke på i disse julegavetider at noen steder har man ingen ting. Og jeg kan selv huske gledene som liten av å pakke opp en gave som kanskje var hjemmelaget, men som gav stor glede. Så bamser skal det bli. Det er også fint å få brukt opp garnrester. Det er bare fantasien som begrenser utseende og farger her. Kanskje greier jeg to nye i helga. Men da må jeg vel strikke litt nå da.

1-2

 

 

 

Advertisements

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s